dinsdag 12 november 2013

Tallahassee: Goodwood Museum + Mission San Luis


Hoi,

Vanochtend zijn we vanuit St. Augustine vertrokken naar de hoofdstad van Florida, Tallahassee. Een ritje van zo’n drie uurtjes. We kiezen ervoor om deze ritten toch zo snel van A naar B te laten verlopen. Voordeel  daarvan dat je redelijk goed op kan schieten…nadeel is dat je weinig ziet, behalve de interstate dan, maar dat is dan voornamelijk asfalt.  Maar goed dat compenseren we zo veel mogelijk wel weer als we op de plek van bestemming zijn.

Tallahassee ligt tussen enkele heuvels in en we gaan dan ook heuvel op en heuvel af. Tis ook de enige plek in Florida waar dit zo is. De rest van Florida is echt een vlak geheel. Wat verder opvalt als je Tallahassee binnen komt dat er heel veel  kerken zijn. Waar je rijd of kijkt doemt er wel weer eentje op. Ik heb ze maar niet geteld , ik was dan vast en zeker de tel  kwijt geraakt.

We hebben ons gelijk maar gemeld bij het Tallahassee Information Center op Jefferson Street. Dit is iets wat we zo veel mogelijk doen. Bij de Amerikaanse VVV langs….. Je krijgt info over de stad/streek + brochures en kaarten.  Een aardige dame nam uitgebreid de tijd en na een twintigtal minuten kwam ik met een plastic zak vol met allerhande papieren en kaarten het bureau uitlopen. 

We kozen voor twee bezienswaardigheden wat een beetje in de buurt zou liggen. Met name buitengericht, het was mooi weer en om in gebouwen in Tallahassee te gaan rondlopen had nou niet echt de voorkeur. Onze keuze hebben we gemaakt om Goodwood  Museum & Gardens en om Mission San Luis te bezoeken.

Het Goodwood Museum & Gardens is gesitueerd op een voormalige katoenplantage. De tuin en de rondomliggende gebouwen zijn vrij toegankelijk en het museum is tegen betaling te bezichtigen. Hierin staan allerhande gebruiksvoorwerpen uit 1900. Wij waren dusdanig vroeg en wilden niet een uur wachten om een rondleiding mee te maken. Wij zijn zelf het terrein maar wat over gelopen. Wat ons opviel was dat de gebouwen in een niet al te beste staat verkeren.  Ook de tuinen waren vrij sober en weinig spannend en verzorgd te noemen. Ik heb wel diverse foto’s genomen om een indruk te geven hoe men in die periode woonde en leefde.

Na dit bezoek is onze keuze gevallen op de Mission San Luis. Dit is een soort van openluchtmuseum,  Apalachee-Spanish Living History Museum. In de 17e eeuw leefden de Apalachee Indianen en Spanjaarden naast elkaar,  dit vanwege geloof , militaire als ook economische redenen.  Mission San Luis was de hoofdstad van Spaans Florida van 1656 tot 1704. Men heeft nu alles gereconstrueerd en gelokaliseerd op de juiste plek. Vrijwilligers zijn aanwezig in originele kledij.  Tis een prachtig en duidelijk opgezet museum. Er is geen tour en je mag zelf rondkijken en een indruk opdoen hoe en op welke wijze men destijds heeft geleefd.  Het Council House is een groot en uit de kluiten gewassen Tipi, waarin men allerlei bijeenkomsten belegde….mooi om de tegenstelling te zien…waar de Indianen dicht bij de grond bleven (letterlijk) zie je bij het Spaanse gedeelte normale huizen en bedden. Ik verwijs maar weer naar de foto’s.

Rita heeft bij de kerk nog de bel ter hand genomen om alle gelovigen ter kerke te roepen….alleen er kwam niemand opdraven….misschien hebben jullie het filmpje al voorbij zien komen op mijn facebook!...  De Parken die we bezochten waren erg rustig…in alle rust konden we overal staan blijven kijken en foto’s maken. Een heel verschil met gisteren in St. Augustine.

Na deze activiteiten zijn we ons hotel op gaan zoeken en hebben in de avond in een Mall nog wat Noodles en Spicy Chicken gegeten. Morgen gaan we sowieso naar Wakulla Springs State Park en daar willen we met de boot de Springs op.  Maar zien wat de dag ons verder zal gaan brengen…

Maar daarover de volgende keer meer ….














Geen opmerkingen:

Een reactie posten